2017. november 12., vasárnap

FIT szülinap




Egy évvel ezelőtt, délután mindketten ültünk a saját laptopunk mögött, chateltünk egymással, és azon gondolkoztunk, hogy egyik írói csoportban sem érezzük otthon magunkat. Valahogy egyikben sem volt meg az, amit mi szerettünk volna. És akkor Tekla fejéből kipattant az ötlet: miért nem alapítunk saját csoportot?

És akkor megszületett a Fiatal Írók Társasága. Maroknyi emberrel indult, nem tudtuk, mi lesz belőle, csak azt tudtuk, hogy olyan barátokat szeretnénk találni, akik hasonlóan gondolkodnak, mint mi, és személyesen is tarthatjuk velük a kapcsolatot, nem csak interneten.

Egy év telt el, és már több mint 430-an vagyunk. Az álom valóra vált, és ez a tagoknak köszönhető. Mert hisztek a FIT-ben, a szeretet erejében és abban, hogy az irodalom képes megváltoztatni a jövőt.
Nem volt még soha ilyen eseménydús csoporttalálkozónk. Néhány mozzanatot elmesélünk nektek is:
Jandácsik Pálnak végre oda tudtuk adni a könyvet, amit a Nyári Bajnokságon nyert. Sajnos mindenki összevissza dolgozott, így erre csak most került sor.

***
Teklával Excel táblázatot vezetünk az összes tagról a belépésük első napjától kezdve. Az elmúlt néhány napban mindenkire egyenként rákerestünk, és megnéztük az aktivitásukat. Három csoportot különböztettünk meg:

1. Aktív: aki rendszeresen kommentel vagy versenyez, láttuk már találkozón, szokott kritikát írni. Természetesen ezt nem mind egyszerre, a felsorolt szempontokat "és/vagy" értelemben kell venni. Van, aki még sosem versenyzett, de mindig részt vett a találkozókon. Van, aki mindig versenyez, de messze lakik, így nem tud talira jönni. Ezeket mind Aktívnak tituláltuk.

2. Közepesen aktív: aki még sosem versenyzett, nem jött talira, de szokott olvasni, kommentelni, néha még a saját írásait is megmutatja. Ritkán látjuk a nevét a csoportban, de azért rendszeresen ad magáról életjelet.

3. Inaktív: aki nem írt bemutatkozást, nem nyomott rá még egy kósza lájkra sem, sőt még a neve sem ismerős.

És most jöjjön a meglepetés, amire senki sem számított! Eddig azt hittük, összvissz 30 aktív tagunk van, a többiek pedig nem csinálnak semmit. Most kiderült, hogy hónapokig tévhitben éltünk (nem csak mi, hanem a tagok is). A tagok összetétele a mai napon így néz ki:

56 aktív
40 közepesen aktív
340 inaktív


***
Ezek után még hosszú órákig beszélgettünk, és végre eljutottunk odáig, hogy nem volt klikkesedés. 15-en voltunk, bár a kép készítésekor még csak 12-en, de később még hárman csatlakoztak. És bár az elején mindenki egyszerre akart beszélni, végül sikerült rendszeresíteni, hogy megvárjuk, míg a másik befejezi, és meghallgatjuk egymást. Nekem ez volt az egészben a legnagyobb boldogság, és ezt köszönöm nektek. Néhányan a párjukat is elhozták, akik szerencsére hamar felvették a ritmust, és ugyanolyan jól érezték magukat, mint a tagok. Máskor is szeretettel várjuk őket.

Külön köszönjük Demencze Ilonának a beszédet, aki felállt, és megköszönte nekünk, hogy létrehoztuk a csoportot. Megható volt, hogy megtapsoltatok. Elmondani sem tudjuk, mennyire jól esett.

***
A buli hátralévő részében született két eszméletlenül értékes műalkotás is, amit jobb, ha nem teszünk közzé.
Később, bizonyos mennyiségű alkohol elfogyasztása után megint klikkesedés lett, de addigra már mindent megbeszéltünk, ami a közösséget érintette, úgyhogy buliztunk, és én úgy érzem, ez volt az eddigi legjobb találkozó a FIT történelmében. Az is említésre méltó, hogy még részegen is kulturált és szofisztikált bölcsészekként tudunk viselkedni, pedig másképp is lehetne.

CDFŰ Kultúrpince is megérdemel néhány sort. Fantasztikus hely, kedves kiszolgálás, olcsó árak, és nincs is nagyon eldugva, a Kálvin térhez közel egy mellékutcában megtaláljátok. A palacsinta finom volt, csak nekünk sütötték. A mi kérésünkre kinyitottak 4-kor, pedig amúgy 6-kor nyitnak, és feldíszítették a falat szülinapi zászlókkal. A terem kényelmes, hangulatos, pont nekünk való. Szóval hurrá! Megvan az új törzshelyünk!

Egy évesek lettünk :)
És ez a TI érdemetek, mert dolgoztok, írtok, olvastok, és összetartjátok ezt az egész rendszert. Remélem egészen nyugdíjas korunkig, míg meg nem alapítjuk a VIT – Veterán Írók Társaságát, és átadjuk a stafétát az új nemzedéknek.
Minket elsősorban a szeretet tart össze, és csak másodsorban az irodalom. Továbbra is várjuk azokat, akik szeretnének egy ilyen fantasztikus baráti kör tagjai lenni.

Üdvözlettel: Tekla és Sári

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése