2020. április 8., szerda

Nagy Varjas Péter: A prófécia



Dr. Coracus magába roskadtan ült az íróasztalánál. Ősz haja loncsokban lógott arcába, már két hete hordott selyeminge gyűrött, itt-ott szakadt volt, mintha viselője munkájának szenvedéseit hordozná. A vén tudós csak egyre írt és írt a fáskamrában kialakított kis dolgozószoba sarkában, melyet pusztán egy gyertya pislákoló fénye világított meg. Így történt ez minden nap, már negyven éve.
Ekkor belépett felesége, hogy legalább egy kicsit enni adjon neki. Az asszony acélszürke haja és bánatos ráncai némi fáradtságot, de végtelen szeretetet sugároztak a sarokban gubbasztó már-már csak félig emberi létforma felé. Kitartása egészen emberfelettinek bizonyult, hiszen hitves férje látszólag teljesen megtébolyodott. Eleinte mogorva, társaságkerülő ember lett, aztán a Bibliából kezdett idézgetni, többnyire olyan részeket és úgy, mintha ő maga lenne Jézus. Ezért párszor meg is feddte a plébános atya, de amint elkezdtek a doktoron az őrület egyértelmű jelei mutatkozni, inkább csak hallgatta a zavaros beszédet, mondván legalább valaki fejből tudja őket. Egy idő után az öreg tudós már nem is szólt senkihez, és ha igen azt is mások számára érthetetlen nyelven, pont úgy, ahogy állandóan jegyzeteit körmölte íróasztalánál.
- Egyél egy kicsit! Szükséged van az erőre a munkához. – mondta az asszony gondoskodóan.
De a kócos öreg megrázta a fejét, majd zavartan rótta tovább a lapra kanyargós betűit. Az egyik sornál hirtelen megakadt kezében a toll. Ijedten bámult a kizárólag számára érthető mondatok sorára, mintha el se hitte volna, amit lát. Felesége értetlenül állt az eset előtt, hiszen urán nem igazán látott még ilyesmit. Egyébként sem mutatott semmilyen érzelmet bármi vagy bárki felé hosszú évtizedek óta.
- Jól vagy? – kérdezte a nő.
A férfi nem szólt semmit, csak meredt tovább a lapra némán. Pár perc elteltével komótosan feltápászkodott székéből és magában motyogva elindult az ajtó felé. Végigsétált az udvaron, kissé zavartan, de mégis valami katonás dicsőséggel, mint egy lázadó tiszt, kit az elveiért ítéltek halálra. Kilépett a kapun, hogy végignézzen az embereken. Látta a fiatal, sétáló párokat, a játszadozó gyerekeket és a padon üldögélő öregeket. Mintha sose tapasztalt volna ilyet, őszinte megelégedés ült ki arcára. Felesége utána sietett, hiszen ki tudja, mire készülhet egy háborodott elme. Mélyen belenézett az egykori, csodás elme viharzó, szürkés-kék szemeibe, mire a doktor így szólt:
- „ Consummatum est. ” [1]
Erre szorosan átölelte feleségét, majd válla fölött felnézett az égre. Látta, hogy a nap miként válik vérvörössé, és száll alá. Aztán tűzgolyók gyúltak az égen, melyek egyre csak potyogtak le hatalmas porfelhőket hagyva maguk után. Az emberek sikongatva menekültek mindenenfelé, gondolván, így megmenekülnek elkerülhetetlen sorsuk elől. Így tett volna az asszony is, de férje csak megkönnyebbülten csóválta a fejét és nem engedte el. Végül sorsába beletörődve állt a nő is az utcán, és elborzadva nézte, miként csodálja az egykori Coracus doktor az általa ismert világ összeomlását.
- Te tudtad ezt… végig tudtad… – rogyott térdre a még mindig extázisát élő férfi kezét szorongatva.
A doktor állt és meredt maga elé, ügyet sem vetve a lábai előtt heverő nőre. Végül elmosolyodott, ahogy vakító fényárban úszva, feleségével együtt felemelkedett a földről. Az ég megdörrent, óriási villám sújtott beléjük, mitől testükből nem maradt más csak por és hamu.
[1] latin: " Elvégeztetett. " (Jn 19,30)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése