2018. július 28., szombat

Nagy Sándor: Seppuku




Szinte vágni lehetett a sűrű, nyomasztó csendet Yomamura Harada nagyúr kastélyának legnagyobb, legfényűzőbb termében. Hiába volt odabenn húsz személy, szamurájok és urak egyaránt, mindegyikük némán várta a szertartást, amely miatt idejöttek: nemrég meghalt Amagai Kotetsu nagyúr, az egyik harcosa pedig Harada birtokán kért esélyt a nagyúrtól, hogy végezhessen magával azért, mert nem tudta megvédeni.
Harada jó, tiszteletreméltó ember hírében állt, így engedélyt adott a szamurájnak a seppuku elkövetésére, valamint vállalta az azzal járó, rá eső felelősségeket is. A környéken hamar híre ment annak, hogy egy Hayashi Shingen nevű ronin ma elveszi a saját életét, Homura Yuri segédletével.
Sokan nem hitték volna, hogy az urát vesztett szamuráj megjelenik itt, azonban a tagbaszakadt, keménykötésű férfi pontosan érkezett a kastélyba, nyurga, egykedvű segédjével együtt. Amint minden alkalmassá vált, a szertartást nézni kívánók a nagyteremben gyűltek össze, amely közepén már ott várakozott Hayashi, és segédje.
A férfi már végrendelkezett – felesége és egyetlen fia javára –, és a lelki felkészülésen is túlesett, így készen állt arra, hogy elvégezze a szertartást. Arca olyan volt, mint egy kőszikla, ahogy letérdepelt a terem közepére, majd körbehordozta tekintetét az összegyűlteken. Nem számított ennyire sok emberre, de nem jelentett semmit számára a közönség. Sőt, minél többen látják, annál jobb.
Először kioldotta a kimonójának felső részét, majd kibújt belőle, felfedve tökéletességig fejlesztett izmait, valamint az azokat fedő bronzos bőrt és fekete szőrszálakat. Ott pihent előtte a parkettán a tanto, amelyet tegnap éjjel élezett meg, pengéje megcsillant a gyertyák fényében. A teremben felsorakozott urak árgus szemekkel figyelték, ahogy Yuki mögé lépett – nem minden nap láttak egy szamurájt seppukut elkövetni, főleg saját kérésére.
Hayashi egy pillanatot sem habozott: szembenézett Harada nagyúrral, az pedig alig észrevehetően bólintott, jelezve, hogy kezdheti a szertartást. Ezt nyugtázva a jobbjába vette a tőrt, majd megcélozta vele ágyékát: ha már végeznie kell magával, megmutatja, milyen erő lakozott benne.
Hirtelen sújtott le, talán magát is meglepve tolta a hasizmai közé a fénylő acélt, amely nyomán azonnal kiserkent a vére. A fájdalom úgy hasított a testébe, hogy egy pillanatra azt hitte, elveszti az eszméletét, azonban fogait csikorgatva mégis ébrenlétre kényszerítette magát. Nem mutathat gyengeséget, egy pillanatra sem.
Karizmait megfeszítve felrántotta a tantót, az éles penge pedig úgy vágott át a gyomrán, mint kés a vajon. Amint eljutott a mellkasáig, tudatosodott benne, mit is tesz. Most először tényleg érezte a döntése súlyát: felesége nélküle él tovább, fia pedig nélküle fog felnőni, egyiküket sem láthatja többé, hiszen egy harcos igaz halálát választotta. Hibát követett el? Az ura, Amagai Kotetsu halott, az ő áldozata sem hozza vissza, és rá is szolgált a halálra… de neki nem biztos, hogy követnie kellene.
Kétség, ahogy jött, el is röppent: nem, nem számít, hogy Kotetsu halála az indoka erre, az sem számít, hogy a családja egyedül lesz… csak az számít, hogy jómódban, minden tulajdonával együtt élhetnek tovább. Semmijét nem kobozzák el, Harada pedig fizet is az özvegynek, ahogy a szokás tarja. Emellett, mindenki tudni fogja, hogy egy valódi szamurájhoz tartoztak, egy becsületes, igaz emberhez, aki szembenézett a következményekkel, hogy a családja ne viselje egy ronin stigmáit. Ezért tette. Ezért, és a saját becsületéért.
Amikor másodjára is a gyomrába mélyesztette a pengét, már magabiztos volt. A horizontális vágás sokkal jobban fájt, mint az első, belei is kibuggyantak, vérrel áztatva el a nadrágját, de immár nem zavarta, volt visszaút: felrajzolta a tízest a torzójára, hamarosan meghal, bűnei pedig megbocsáttatnak. Yuki is érezte, hogy közel a vég, talpa alatt megnyikordult a padlózat, ahogy pozícióba lépett. Hayashi még azt is hallani vélte, ahogy a katana pengéje felemelkedik.
Siess – kérte némán. A kín már szinte elviselhetetlen volt. Yuki és ő régi ismerősök, vetélytársak voltak: ugyanabba a kardvívó iskolába jártak, képességeik szinte megegyeztek, ez pedig sosem hozott tiszta győztest közöttük. A patthelyzet ellenségeskedést szült, versenyt, majd még több feszültséget. Hayashi ezért is döntött úgy, hogy őt kéri fel segédnek: így lehetőséget adott neki, hogy megmutathassa, melyikük volt a nagyobb ember.
Yuki lecsapott a katanával, Hayashi pedig még érezte, ahogy az éles acél behatol a csigolyái között, elhasítva csontot és bőrt. Amint a katana pengéje elhagyta a testét, a segéd hátralépett és meghajolt.
A szamuráj arra számított, hogy a homloka hamarosan a padlózatnak csapódik, azonban nem ez történt: fájdalma azonnal megszűnt, ő pedig egyenesen Harada nagyúrra nézett, ahogy a férfi figyelte a küzdelmét a halállal. Tekintetében olyan tisztelet és elismerés türköződött, hogy a harcos szinte meghatódott – nem szégyenült meg, tökéletesen hajtotta végre a szertartást, Yuki pedig példaértékű vágással zárta le azt. Most megmutattad – gondolta a szamuráj elégedetten. Szemeire még soha nem érzett fáradtság ereszkedett.
Ez az utolsó küzdelem volt a legnehezebb az életében, azonban ahogy a teremre ráborult az elmúlás átláthatatlan fekete függönye, Hayashi elégedetten eresztette el végső sóhaját.
Élt, küzdött, elbukott… de mégis harcosként halhatott meg, a becsületét megőrizve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése